Ensemble Allegria på ungdomsklubber

Ensemble Allegria 

UNGDOMSKLUBBKONSERTER 2015

Ensemble Allegria gjennomførte i oktober/november 2015 en konsertturné på Røde Kors’ ungdomsklubber i Oslo. Med seg hadde ensemblet de to unge rapperne Patrick Mamou Korh og Anas Rifai. Disse to har tilknytning til ORKIS ressurssenter på Grønland og sammen med Ensemble Allegria fremførte de 2 egenskrevne låter på hver av ungdomsklubbene. Musikken var hentet fra den klassiske musikken som ensemblet forøvrig hadde på programmet. Dette samarbeidet skapte et genreoverskridende uttrykk og ble en inspirerende faktor både for rapperne og Ensemble Allegria. Innslaget av hiphop blandet med klassisk musikk gjorde også konserten i sin helhet mer tilgjengelig for det unge publikummet.

MEDIA

”Akkurat her fylte musikken og musikerne rommet på en måte som var en paradoksal blanding av kulturkræsj og integrering.”

”Jeg opplevde det som et befriende og svært viktig valg at ingen maste om at alle skulle sette seg i korrekt konsertoppstilling før konserten starta. Det ville satt en skolebenk- (og kanskje Skolesekk-?) stemning som dette stedet ville kledd svært dårlig. Friheten til å lytte eller ikke, forflytte seg eller ikke, sitte, stå eller gå, var en vesentlig del av opplevelsen. Kudos til et orkester som våger å gi publikum denne friheten!”

”Rapperne Anas og Patrik kom fort inn som en uhyre kul del av helheten – velintegrert i orkesteret til tross for begrensa øve-tid. Den rytmiske bruken av strykeinstrumentene sammen med rapperne låt som noe jeg aldri har hørt før – jeg har problemer med å finne bedre uttrykk enn at dette var musikk.”

”Prosjektet har utviklings-potensial i massevis, og når ungdommer integreres i uttrykket på den måten det ble begynt på her, er det bare å si: Fortsett!”

”Det er forskjell på å la ungdommene være i fred på klubben sin, og på å overlate dem til seg og sitt. Og jeg går ut fra at det er lang vei igjen før ungdomsklubbene blir så oversvømt av velmenende formidling at det ikke er tid igjen til å ”henge”. Faktisk var Ensemble Allegrias konsert et eksempel på at det går an å ”henge” og samtidig bli overrumplet av enkunstnerisk erfaring.”

(Foto: Jaques Holst)